Diabetes en vasten tijdens de ramadan? Bespreek het op tijd!

Eind april begint voor de ongeveer 900.000 moslims in Nederland de vastenmaand ramadan. Voor mensen met diabetes die willen vasten is het een bijzondere uitdaging. En niet zonder risico’s. De Nederlandse Diabetes Federatie adviseert mensen met diabetes en zorgverleners: ga ruim voor de ramadan in gesprek, bijvoorbeeld over een aangepast medicatieschema.

Tijdens ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener tijdig in gesprek gaan over een aanpak op maat.

Om dat gesprek te stimuleren en te ondersteunen publiceert de NDF de digitale Ramadan-toolbox. Editie 2020 is nu beschikbaar op de website van de NDF. De toolbox is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi.

 

Diabetes en ramadan Toolkit 

0
0
0
s2smodern