Roken

Roken zorgt bij iedereen voor gezondheidsrisico’s. Bij diabetes kunnen de risico’s nog groter zijn. Door roken reageert je lichaam namelijk minder goed op insuline. Ook versterkt roken het (al verhoogde) risico op hart- en vaatziekten.

Rook je, maar wil je stoppen? Door de verslavende werking van nicotine is dat moeilijk. Bij mensen met diabetes kan het vooruitzicht op problemen voor een extra drempel zorgen. Want wanneer je stopt met roken stijgt bijvoorbeeld vaak het HbA1c en schommelen je waarden. Dit kan 1 tot 3 jaar duren. Na die tijd zul je betere bloedsuikerwaarden hebben dan tijdens het roken én loop je minder risico op schade op latere leeftijd.

 

Alcohol

Als je ouder bent dan 18 jaar mag je alcohol drinken. Heb je diabetes, dan is het belangrijk dat je je bewust bent van een aantal feiten. Hier vind je informatie die je kan helpen.

Het kan moeilijk zijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden als je alcohol drinkt. Bekijk dit filmpje voor meer informatie over alcohol met diabetes:

 

Hieronder vind je nog meer tips die je kunnen helpen om alcohol zo veilig mogelijk te combineren met je diabetes:

Hypo voorkomen en herkennen
Vertel een (betrouwbare) vriend(in) hoe hij/zij een hypo of ketoacidose kan herkennen en wat hij/zij dan moet doen. Anderen die jou minder goed kennen, kunnen de symptomen van een hypo verwarren met dronkenschap.

Controleer regelmatig je bloedsuiker tijdens en na alcoholgebruik. Als je dronken bent, veranderen je beoordelings- en waarnemingsvermogen. Je voelt bijvoorbeeld een hypo niet aankomen of je vergeet insuline te spuiten of te bolussen. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Door alcohol kan je lichaam een te lage bloedsuikerspiegel niet zelf opvangen. Je lever is druk met het verwerken van de alcohol en geeft geen glucose vrij uit de voorraad glucose die in de lever is opgeslagen. Eten tijdens en na alcoholgebruik is dus vaak verstandig om te voorkomen dat je na – bijvoorbeeld een avond dansen – doorzakt in een hypo.

De verwerking van de alcohol door je lever gaat ook door als je slaapt. Ook slaap je door alcohol vaak dieper. De kans dat je wakker wordt van een hypo is kleiner. Kijk wat voor jou het beste werkt om een hypo tijdens het slapen te voorkomen. Eten voor het slapengaan kan helpen. Het is ook verstandig iets te eten naast je bed te leggen of een wekker te zetten om je bloedsuiker tussendoor te meten.

Suiker in alcohol
Wees je bewust van de hoeveelheid suiker in de alcoholische drankjes die je drinkt. Sommige alcoholische drankjes bevatten veel suiker, bijvoorbeeld mixdrankjes, likeur en bier. Wil je weten hoeveel koolhydraten er precies in verschillende soorten alcoholconsumpties zitten? Bekijk de factsheet van Jong met Diabetes.

Ook in bier zit suiker. De hoeveelheid suiker verschilt per biertje. In alcoholvrij bier zitten meer koolhydraten dan in gewoon bier. De biersuikerlijst van het Diabetes Fonds kan je helpen.

Medicijnen en alcohol
Een aantal medicijnen combineert slecht met alcohol. Controleer je bijsluiters of vraag het na bij je arts of apotheker.

 

Drugs

Wil je drugs gebruiken, zorg dan voor een goede voorbereiding. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste soorten drugs zowel je hongergevoel als je denkvermogen beïnvloeden? Dit kan het lastiger maken je glucosewaarden stabiel te houden. Voorbereiding is dus erg belangrijk!

Als je ervoor kiest om drugs te gebruiken, is het verstandig om een (betrouwbare) vriend(in) te vertellen hoe hij/zij een hypo of ketoacidose kan herkennen en wat hij/zij dan moet doen.

Wil je meer weten over de specifieke effecten van bepaalde soorten drugs in combinatie met diabetes? kijk dan op de website van DVN Jong of bekijk deze factsheet.