Als je diabetes hebt, is het erg belangrijk om zo goed mogelijk te slapen. Bij goed slapen moet je niet alleen denken aan voldoende slaap. Het gaat namelijk ook om slaapkwaliteit.

 

Slaapproblemen en diabetes

De hoeveelheid en kwaliteit van slaap kunnen invloed hebben op je bloedsuiker. Je bloedsuiker kan verhogen als je slecht slaapt. Ook kan je lichaam minder goed reageren op insuline. Dit kost je lichaam meer moeite om je bloedsuiker goed te regelen.

Uit onderzoek is bekend dat jongeren met diabetes minder diep slapen en langer wakker liggen dan jongeren zonder diabetes. Het is (nog) niet bekend of minder slaap leidt tot slechte(re) bloedsuikerwaarden, of dat jongeren minder goed slapen wanneer hun bloedsuiker niet in orde is.

 

Diabetes distress en slaap

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren met type 1 die slecht slapen, meer diabetes distress ervaren. Dat is de psychische druk en mentale last die je ervaart door je diabetes. De onderzoekers keken of verschillende slaapfactoren iets te maken hebben met diabetes distress bij jongeren. Lees hier het nieuwsbericht.

 

Tips

Voor een goede nachtrust met diabetes gelden verder dezelfde adviezen als voor iedereen:

  • Ga op vaste tijden slapen.
  • Zet je tv, telefoon of computer twee uur voor het slapengaan uit.
  • Beweeg voldoende. Mensen die sporten slapen beter.

 

Meer informatie

Meer over slaap(problemen) bij diabetes vind je op de pagina Slaap van DVN.
Meer tips voor een goede nachtrust vind je hier.