Op 16 mei keken ruim 500 deelnemers naar de webcast De diëtist in de hoofdrol. Onder leiding van journalist Dana Ploeger werd gesproken over het toenemend belang dat de samenleving hecht aan leefstijl en leefstijlzorg en de kansen die dat biedt voor het vak en de rol van de diëtist. Daarbij werd aan de hand van diabetes-casuïstiek ingezoomd op persoonsgerichte voedingszorg en de rol van de diëtist in samenwerking met andere zorgprofessionals. De webcast, door kijkers gewaardeerd met een dikke zeven, komt binnenkort on demand beschikbaar, gratis en geaccrediteerd. Wie een seintje wil ontvangen op het moment dat de webcast beschikbaar is, kan dat hier aangeven.


Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met diabetes
Tijdens de webcast werd ook een nieuwe online nascholing gelanceerd: Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met diabetes. De nascholing staat sinds deze week online. Een inspirerende nascholing over een uitdaging die elke diëtist herkent: hoe maak je de vertaalslag van richtlijn naar persoonsgerichte voedingszorg. De vraag wordt specifiek gemaakt aan de hand van de actuele NDF Voedingsrichtlijn diabetes.

Die richtlijn zegt: “Er bestaat geen optimaal voedingspatroon dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. Deze richtlijn biedt dan ook geen one-size-fits all benadering, maar handvatten om zorgverleners en patiënten te ondersteunen met het maken van beslissingen over passende voedingszorg.” Drie deskundigen praten daarover door: Renée Langenhuijsen, diëtist Radboud UMC; Ismay Wiggers, diëtist eerstelijn en sociale wetenschapper; Iris van Damme, voedingswetenschapper Wageningen University & Research.

Onderwerpen die onder ander voorbij komen zijn de inzet van de NDF Gesprekskaart Leefstijl, de coachende grondhouding als belangrijke competentie voor persoonsgerichte zorg en samen beslissen, wetenschappelijke definiëring en onderbouwing van persoonsgerichte voedingszorg en de meerwaarde ervan voor behandeling en uitkomsten. En er is aandacht voor praktijkoverstijgend en multidisciplinair samenwerken.

Zowel webcast als nascholing zijn een samenwerking van NDF, NVD en Springer Healthcare, mede mogelijk gemaakt door Abbott. Beide zijn gratis en geaccrediteerd en te vinden op educatieplatform Mednet.
Naar de webcast De Diëtist in de hoofdrol
Naar de online nascholing Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met diabetes

 

Webcast en nascholing zullen worden toegevoegd aan de rubrek Persoonsgerichte voedingszorg in de NDF Toolkit Persoonsgerichte Diabeteszorg en preventie.